Veel mensen willen sporten om fit te zijn en ook stiekem vaak wel een beetje om er wat appetijtelijker uit te zien. Daarmee is het eigenlijk best schrikbarend dat het nog vaak misgaat, als het aankomt op veilig en verantwoord sporten. De gevolgen voor je gebit kunnen desastreus zijn, want veel gebitschade is blijvend zichtbaar. En bovendien wil iedereen vaak zo lang mogelijk de eigen tanden behouden, want dat eet toch het lekkerste…
Topsporters vaker een slecht gebit
Ben jij een topsporter? Dan is de kans groter dat je een slecht gebit hebt. Dit komt niet alleen door blessures, maar ook omdat je bijvoorbeeld misschien meer suiker in je mond krijgt, als onderdeel van je training. Ook meer gebruik van zuur kan een reden zijn. Sportdrankjes bevatten vaak veel zuur en dat veroorzaakt erosie.
Wat voor soort gevaren zijn er?
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Nu is met sporten dat hoekje een hoek geworden. De kans dat er namelijk iets misgaat is met sporten vaak extra aanwezig. Gaat het om een ongeluk met de tanden? Dan kan dat allerlei gevolgen hebben. Zo kan een val met een mountainbike ervoor zorgen dat bij een val een tand afbreekt. Ook kan bij bijvoorbeeld het boksen het voorkomen dat een tand los gaat staan. Verder kan het voorkomen dat een tand verplaatst of er zelfs wordt uitgeslagen.
Daar blijft het niet altijd bij. Een beschadiging in de mond kan ook zorgen oor een beschadiging aan de kaak, het tandvlees de lippen en de tong. Helemaal lastig dus als je een combinatie hebt, zoals bijvoorbeeld een tand die afbreekt en een tong die beschadigd is.
Gevaarlijke sporten
Er zijn een aantal sporten waarbij het risico groter is op een beschadiging aan je gebit. Wat bijvoorbeeld mensen zich vaak niet realiseren is dat bijvoorbeeld mountainbiken meer risico met zich meebrengen kan dan gedacht. Het is een sport waar je veel valt en een kindertandarts kan dan ook jaarlijks weer kinderen in de praktijk verwachten, vanwege een val met de mountainbike.
Weerstandsbanden
Het is nooit makkelijk om weer in actie te komen nadat je een tijdje niet hebt kunnen sporten door blessures of een gebitsbeschadiging. Het herstel kan fysiek en mentaal een uitdaging zijn, maar met de juiste aanpak kom je weer op krachten zonder je gezondheid opnieuw op het spel te zetten.
Het belangrijkste is om niet meteen te fanatiek te beginnen. Het is verleidelijk om snel weer alles op te pakken zoals voorheen, maar het risico op overbelasting en nieuwe blessures is groot als je dat doet. Begin rustig en bouw je trainingen langzaam op. Een goede manier om dit te doen is door eerst te trainen met weerstandsbanden. Deze zijn ideaal voor het herstel, omdat ze je helpen om je spieren weer op te bouwen zonder te veel druk op gewrichten en kwetsbare plekken.
Weerstandsbanden zorgen ervoor dat je de juiste spiergroepen traint en versterken, zonder de intensiteit van traditionele gewichten. Dit maakt het makkelijker om de controle te behouden en blessures te voorkomen. Zo kun je je focus weer terugkrijgen, want vermoeidheid is vaak één van de grootste oorzaken van een gebrek aan concentratie, wat weer kan leiden tot onbedoelde blessures.
Dus, wees geduldig met jezelf. Bouw je kracht en conditie rustig op, en laat je lichaam de tijd nemen om volledig te herstellen. Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren, zodat je uiteindelijk sterker en gezonder dan ooit terugkomt!
Bitje gebruiken
Bij veel sporten is het gebruikelijk om een bitje te hebben. Soms is het ook gewoon al verplicht. Niet gek, want dat scheelt een hoop aan extra mensen in de praktijk van de tandarts. En, dat scheelt vooral sporters, want die zitten anders met de gevolgen van een gebitsbeschadiging.