SARM’s zijn volgens velen een beter alternatief dan anabolen steroïde. SARM’s zouden voor een flinke toename in spiermassa moeten zorgen, zonder dat hier de negatieve effecten van anabolen bij komen kijken. Wij zullen jou in dit artikel meer vertellen over het gebruik van SARM’s. Wat zijn de voordelen van het gebruik van SARM’s en wat zijn eventuele bijwerkingen?
Wat zijn SARMS’s?
Veel mensen zullen nog niet bekend zijn met dit middel. Vandaar dat wij eerst even kort uitleggen wat SARM’s zijn. SARM staat voor Selective Anrogen Receptor Modulators. Het middel zorgt voor meer aanmaak van mannelijke geslachtshormonen.
Een van de bekendste Androgenen is Testosteron. Deze is heel belangrijk voor het aanmaken van spieren. Receptoren zijn eiwitten in de celkern. Moleculen kunnen zich hieraan binden, waardoor er een reactie in jouw lichaam ontstaat.
Androgeenreceptoren zijn dus eiwitten in een celkern. Het geslachtshormoon kan zich hier aan binden en voor een bepaalde reactie zorgen.
Brengen SARM’s daadwerkelijk minder risico’s met zich mee?
SARM’s binden zich aan de receptoren die mannelijke geslachtshormonen produceren. Hiermee wordt de productie van het mannelijk geslachtshormoon gestimuleerd en worden er anabole effecten uitgeoefend op je botten en spieren. Daarentegen hebben SARM’s minder effect op het functioneren van seks organen. Vandaar de term selectief in de afkorting SARM’s.
Om deze redenen hebben SARM’s medisch-therapeutische voordelen bij het bestrijden van verschillende ziekten, waaronder spierafbraak bij kanker, nierziektes, osteoporose en hypogonadisme. Oorspronkelijk werden SARM’s ontwikkeld als medicijn. Het medicijn mislukte, maar werd een groot succes binnen de fitnessindustrie.
Waarom SARM’s veiliger zijn
Het is dus duidelijk dat het gebruik van SARM’s een stuk veiliger zijn, maar waarom is dit middel nou veiliger dan anabolen?
SARM’s worden op een manier geproduceerd. Dat het enzym 5a-reductase nauwelijks van invloed is op de Testosteron die aanwezig is in jouw lijf. Daarnaast is SARM-bestand tegen het enzym aromatase, wat verantwoordelijk is voor het Testosteron in Oestrogeen.
Wat zegt de wetenschap over SARM’s?
Het eerste onderzoek over SARM’s stamt uit 1999. SARM’s zijn dus relatief kort op de markt te vinden. Hierdoor is er minder tijd geweest om onderzoek te doen naar het middel en is er nog maar weinig bekend over de langetermijngevolgen van SARM’s. Aangezien het synthetisch verkregen moleculen en stoffen zijn, is het niet mogelijk om uitspraken te doen over de effecten op lange termijn.
Een van de studies die het een en ander bekend maakt over de gevolgen van SARM’s, is die van Dalton et al. Proefpersonen gebruikte het middel 1 weken lang. Hierbij namen zij een hoeveelheid van 3mg per dag in. Het zorgde voor een toename in spieren. Echter was dit slechts een magere 1,3 kilo in 12 weken. Daarnaast verloren deze personen slechts 600 gram aan vet. Ook dit resultaat is niet heel bijzonder voor een dergelijk supplement. Wil je meer vet verbranden? Lees dan hier hoe je op een gezonde manier kunt afvallen.